Yurtdışına Satış Yapmak İçin Yapmanız Gerekenler

12 Şubat 2017






E-ticaret siteniz üzerinden yurtdışı pazarına açılıp satış yapmayı düşünüyorsunuz bunun için bazı kriterleri bilmeniz gerekiyor. Yurtiçinde satış yapmaya göre daha farklı dinamikleri olan yurtdışı satışları kendi içinde bazı avantajlar barındırıyor. Coğrafi olarak daha geniş bir çalışma alanı oluşturursanız, geleceği olan pazarları keşfetme şansınız da oldukça yüksek olacaktır. İnternet üzerinden yurtdışına satış yapabilmek kolay bir süreç değil ve bu nedenden dolayı satışlarınıza başlamadan önce yapmanız gereken bazı işlemler var. Bu işlemleri tamamladıktan sonra satışlara başlamak, satış aşamasında işlerinizi daha sorunsuz yürütmenizi sağlayacaktır. 

Hangi Bölge Veya Bölgelerde Satış Yapacaksınız ?

Öncelikle yurtdışında ürün veya hizmet satışı yapmak istediğiniz pazarları seçmeniz gerekiyor. Hangi ülkelerle ticaret yapabileceğinizi ve satışlarınızın nerelerde talep görebileceğini detaylı bir şekilde araştırmanız gerekiyor. Bu konuda ülkelerdeki konjonktürlere, yasal prosedürlere ve ülkede yaşayan insanların profillerine dikkat etmeniz gerekiyor.

Pazar Araştırması

Satış yapacağınız bölgeleri belirledikten sonra girişim yapacağınız pazar hakkında araştırmalara başlamalısınız. 
Bu bölgelerdeki rekabet edeceğiniz firmaları, ürün satışlarını, tüketicilerin bu ürünlere olan taleplerini, pazardaki fiyat yelpazesini  ve pazarın geleceğe yönelik durumunu iyi analiz etmeniz gerekecektir. Aynı pazarda bulunacağınız firmaların verdikleri fiyatlarla rekabet edip edemeyeceğinizi ve bu pazarın geleceğinin olup olmadığını tespit etmeniz oldukça önemli. Yeterli bilgiye sahip olmadan girişimde bulunduğunuzda kısa vadede başarısız sonuçlar elde etmemek için bu noktalara dikkat etmelisiniz. 

Kültüre Uyum Sağlayın

Her kültürün kendine has değerli vardır, bu değerlerle paralel çalışmalarda bulunmanız size pozitif geri dönüşlerin olmasını sağlayacaktır. Kullandığınız metinleri, o kültüre yönelik hazırlamalısınız. Yurtdışına satış yapıyor olsanız bile, yine tüketicilerle olan iletişiminizi en üst seviyede tutmanız gerekiyor. Bu nedenle sitenizin kullanıcılara hitap etmesi çok önemli olacaktır.

Satış yapacağınız tüketicilerin satın alma alışkanlıkları, ürünlere gösterdikleri ilgi, markalardan beklentileri, markalarla olan iletişimleri gibi faktörler bölgelere değişiklik göstereceği için yurtdışındaki hedef pazarlarınıza yönelik değişik stratejilerinizin olması gerekmektedir.

Ürünlerinizi Yurtdışında Stok Yapabilirsiniz

Yurtdışına göndereceğiniz ürünlerin, teslimat süresinin uzaması firmanız için bazı sorunlara neden olabilir. Müşterileriniz ürünlerini kısa bir zaman aralığında teslim almak isteyecektir. Bu nedenle yurtdışındaki bir internet sitesinden çok fazla sipariş vermek istemeyebilirler. Teslimat sürecini daha az bir zaman aralığına çekmek ve yurtdışındaki bağlantılarınızı güçlendirmek adına, yabancı bir firma ile ortak çalışma yöntemine başvurabilirsiniz.

Uluslararası Para Birimleri Ve Ödeme Yöntemleri

E-ticaret siteniz üzerinden yurtdışına mal veya ürün satışı yapmayı düşünüyorsanız, uluslararası ödeme yöntemlerini de kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle hedef pazarınızı seçip, bu bölgelerden gelecek olan ödemeleri nasıl alabileceğinizi öğrenmeniz ve siteniz üzerinde bu ödeme şekillerini aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Ödeme yöntemlerinizi optimize ettikten sonra, yabancı para birimlerini de kabul etmeniz gerekiyor. Günlük kurlara göre bu para birimlerini ele alabilir ve ürün fiyatlarınızı bu duruma göre kurgulayabilirsiniz. Ürün fiyatlarınızı müşterileriniz açısından kafa karıştırıcı olmaması için kullandıkları para birimleri üzerinde göstermeniz daha doğru olacaktır. 

Dropshipping Seçeneği

Bir başka seçenek olarak da, satmayı kararlaştırdığınız ürünleri elinde bulunduran tedarikçilerle iletişime geçerek, dropshipping yöntemini kullanıp yurtdışına yapacağınız satışları gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntemle stok tutmadan satış yapabilme şansına sahip olacağınız için ürünlerinizin teslimat sürelerini de kısaltabilirsiniz. Stoktuz e-ticaret nasıl yapılır içeriğinde bu konuya detaylıca yer verdik.