E-Ticaret Sitesi Sahtecilik İşlemlerinden Nasıl Korunur?

03 Mart 2017






E-ticaret markalarının başını ciddi bir şekilde ağrıtan ve marka imajına zarar veren durumlardan bir tanesi de sahtecilik işlemleridir. Kredi kartıyla yapılan sahtecilik işlemleri markalara hem maddi hem de imaj olarak çok ciddi zararlar vermektedir. E-ticaret siteniz üzerinde alacağınız bazı düzenlemeler ve önlemlerle bu sahtecilik işlemlerinin önüne geçebilirsiniz. Bu yazımızda, markanızın zarar görmesini engellemek adına bu sahtecilik işlemlerinin nasıl önüne geçebileceğinizin üzerinde duracağız. 

SSL Sertifikaları

SSL sertifikaları, internet üzerinden yapılan alışverişlerde, alışverişin güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır. E-ticaret sitenizin kurulumu esnasında yüksek güvenlikli şifreleme yöntemleri kullanmalısınız. 

SSL sertifikaları internet sitesi, müşterilerin girdiği banka bilgileri ve banka arasında paylaşılan bilgileri şifreleyerek güvenliği sağlamaktadır. Nitekim, SSL sertifikaları internet üzerinden yapılan alışverişlerde güvenliği sağlamak için olmazsa olmaz bir unsurdur.

3D Secure 

3D Secure, E-ticaret sitesi üzerinde yapılan alışveriş işleminin onaylanması için müşteriden onay kodu istendiği bir güvenlik sistemidir. 3D Secure sayesinde, tüketici E-ticaret sitesi üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra, bankadan tüketiciye tek kullanımlık bir şifre gönderilir ve 3 dakika içerisinde tüketicinin bu şifreyi E-ticaret sitesinde ilgili alana girmesi istenir. Şifrenin doğrulanmasıyla birlikte ödeme işlemi sonlandırılmış olur. Bu işlem, tüketicinin telefonuna gelen onay kodu sayesinde sahtecilik işlemi yapmak isteyen kişiye engel olmaktadır. Tüketiciye gelen onay kodu olmadan ödeme işlemi gerçekleşmediği için herhangi bir sahtecilik işleminin gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır. 

Yapılan İşlemlerin Takipçisi Olun

Sahtecilik işlemlerinin önüne geçmek için müşteriniz alışveriş işlemini gerçekleştirirken, müşterinizle iletişime geçebilirsiniz. Özellikle, yüksek miktarlı alışverişler işlemlerinde teslimat ve fatura adresinin birbirlerinden farklı olması olası bir sahtecilik durumu olabilir ve işlemler tamamlamadan önce tüketiciyle iletişime geçmeniz faydalı olacaktır. 

Bir sahtecilik işlemine maruz kalmamak adına, olağan dışı yüksek tutarlarla alışveriş yapan tüketicilerle iletişime geçmek hem markanızı hem de tüketiciyi koruyacaktır. Ayrıca, kredi kartı sahibi ile alışverişi yapan kişinin IP numaralarının da eşleşmemesi de bir sahtecilik işlemi gerçekleştiği ihtimalini barındırır. Bu noktada, kredi kartı sahibiyle veya ilgili bankayla iletişime geçerek önlem alabilirsiniz. 

Sahtecilik işlemlerinden sakınmak adına yazımızda bahsettiğimiz yöntemlerden faydalanarak, markanızın imaj ve maddi olarak kayba  uğramasına engel olursunuz hem de sitenizde alışveriş yapan tüketicilerin güvenliğini sağlamış olursunuz.