Az Sermaye İle Nasıl İş Kurulur?

09 Mart 2017






Her ne kadar iş kurabilmek için büyük sermayeye ihtiyaç olduğu algısı yaygın olsa da, aslında düşük bütçe ile de iş kurulabilir. Büyük sermayelerle iş kurabilmek kendi içinde birçok avantajı barındırsa da, girişimciler düşük bütçe ile de iş kurmak durumunda kalabilir. Düşük bütçe ile iş kurmak başarıya giden yoldaki süreci biraz uzatabilir. Zira, düşük bir bütçe ile işe başlamak gelecekte bu işin büyümeyeceği anlamına gelmez. Nitekim, beklenmedik kapıların açılmasını da sağlayabilir. Bu yazımızda, az sermaye ile nasıl iş kurabileceğinizin üzerinde duracağız.

Düzenli Gelirinizden Hemen Vazgeçmeyin 

Hali hazırda bir işiniz varsa, işinizden ayrılmak için acele etmeyin. Eğer sermayeniz varsa bunu işinizi kurmak için kullanacaksınız. Zira, hayatınıza devam edebilmek, faturalarınızı ödemek ve diğer giderlerinizi karşılamak için de paraya ihtiyacınız olacaktır. Yaptığınız girişimden hayatınızı idare edebileceğiniz kazançlar elde edene kadar, mevcut işinizden ayrılmamanız doğru bir tercih olacaktır. 

Hazırlığınızı Doğru Yapın

Girişiminizde daha kısa bir süreçte olumlu sonuçlar görebilmek için, bilgili veya az çok fikir sahibi olduğunuz bir alana yönelmelisiniz. Fikir sahibi olmadığınız bir alanda bir iş kurmayı planladığınız zaman, öğrenmeniz gereken daha çok konu olacaktır. Bu konuları öğrenmek için hem ekstra harcamalar yaparsınız hem de daha fazla zaman harcarsınız. Bu sebeple ilgili olduğunuz konulara yönelmelisiniz.

Ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacağını hesaplamak için araştırmalar yapmalısınız. Firmanızı kurmadan önce, ihtiyaç listenizi belirlemelisiniz. Listenizde şirketinizi kurmak için nelere ihtiyacınız olduğunu tek tek not almalısınız. İşiniz için gerekli olan yazılımlar, programlar, altyapı, ofis ve benzeri ihtiyaçları listeleyerek, bu ihtiyaçların ne kadara mal olacağını not almalısınız.

Gereksiz Giderlerden Kaçınmalısınız

Öncelikle, işinizi kurma aşamasında mümkün olduğunca en az harcamayla maksimum işi yapmaya çalışmalısınız. Gereksiz harcamalardan kaçınmalısınız. Gereksiz olarak tespit ettiğiniz bütün harcamalardan uzak durarak, bütçenizi daha önemli durumlar için kullanabilirsiniz. İşinizin başlangıç aşamasında ücretsiz araç ve yazılımları tercih etmeniz faydalı olacaktır. Bu şekilde masraflarınızı azaltabilirsiniz. Başka bir alternatif olarak, ücretsiz olmasa da düşük maliyetli sistemleri de tercih ederek maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.
Nitekim, işinizi büyüttükçe kullandığınız sistemleri geliştirme şansına sahip olacaksınız. 

Reklam Ve Tanıtım Çalışmaları İçin Bütçe Oluşturun

İşinizi kurduktan sonra da yapmanız gereken harcamalar olacaktır. Reklam ve tanıtım çalışmaları da bu harcamalarda en başlarda gelmektedir. Nitekim, işinizi kurduktan sonra tüketicilere markanızı, ürün veya hizmetlerinizi duyuramazsanız anlamsız olacaktır. Bu sebeplerden dolayı işinizi kurarken reklam ve tanıtım için ne kadar bütçe ayıracağınızı belirlemeniz gerekiyor.

Sosyal Medya Platformlarından Ve Bloglardan Yararlanın
İşinizi kurduktan sonra reklam ve tanıtım için bütçe ayıramıyorsanız, organik bir şekilde tüketicilere ulaşabilmek için sosyal medya platformlarından yararlanabilirsiniz. Hedef kitlenizin aktif bir şekilde vakit geçirdiği sosyal platformlar üzerinde ilgi çekici ve farklı içerikler üreterek belli bir kitle oluşturabilirsiniz. Ayrıca, blog içerikleri oluşturarak, ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında bilgiler paylaşabilir ve bu içerikleri de sosyal mecralarda takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.

Markanız için, organik etkileşimler elde etmek reklam ve tanıtım çalışmalarından etkileşim elde etmekten daha etkili olacaktır. Organik olarak etkileşim elde etmek için biraz sabırlı olmalısınız. Sosyal medya platformlarında ve bloglarda içerik üretmeye devam etmelisiniz.